دریافت واکسن کووید-۱۹ و دوزهای تقویتی آن میتواند به کاهش خطر حمله قلبی و سکته کمک کند، بر اساس یک مطالعه جدید که نتایج آن در ۳۱ ژوئیه در مجله Nature Communications منتشر شده است.
جزئیات مطالعه
یک تیم تحقیقاتی از دانشگاههای کمبریج، بریستول و ادینبورگ دادههای بهداشتی نزدیک به ۴۶ میلیون بزرگسال در انگلستان را بررسی کردند. برنامه واکسیناسیون در انگلستان از دسامبر ۲۰۲۰ آغاز شد و تا پاییز ۲۰۲۳، ۹۰٪ افراد بالای ۱۲ سال حداقل یک دوز واکسن دریافت کرده بودند.
واکسن آسترازنکا، که توسط دانشگاه آکسفورد توسعه داده شده بود، و واکسنهای mRNA فایزر و مدرنا در این برنامه استفاده میشدند. به دلیل گزارشهای نادر از لختههای خونی، واکسن آسترازنکا از برنامه واکسیناسیون کنار گذاشته شد.
نتایج کلیدی
از دسامبر ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۲، ۳۷.۳ میلیون نفر اولین دوز واکسن خود را دریافت کردند و ۳۵.۹ میلیون نفر از آنها دوز دوم را نیز دریافت کردند. محققان گزارش دادند که بروز ترومبوزهای شریانی، مانند حملات قلبی و سکتهها، در ۱۳ تا ۲۴ هفته بعد از اولین دوز واکسن کووید-۱۹ تا ۱۰٪ کاهش یافته بود. پس از دوز دوم، این کاهش برای واکسن آسترازنکا تا ۲۷٪ و برای واکسن فایزر تا ۲۰٪ بود.
دیگر عوارض ترومبوتیک، مانند لختههای خونی در ریهها و پاها نیز پس از واکسیناسیون کاهش یافتند. این نتایج نشان میدهد که مزایای قلبی واکسیناسیون بسیار بیشتر از خطرات نادر آن است.
واکسنها و عوارض جانبی نادر
عوارض قلبی عروقی نادر ناشی از واکسنهای کووید-۱۹ ممکن است هنوز وجود داشته باشند، اما به گفته محققان، مزایای قلبی واکسیناسیون بسیار بیشتر از این خطرات نادر است.
مقابله با اطلاعات نادرست
واکسن آسترازنکا در انگلستان و واکسن جانسون و جانسون در ایالات متحده هر دو به علت گزارشهای نادر از لختههای خونی از برنامه تولید کنار گذاشته شدند. این واکسنها، که بر اساس آدنوویروسها بودند، با واکسنهای mRNA فایزر و مدرنا مقایسه شدند.
منابع بیشتر
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به منابع زیر مراجعه کنید: